2009.11.06.
12:47

Írta: kdf_team

Sajtószemle - Kultúra.hu

A Kortárs Drámafesztivál idén is nagyot robban
 

November 20-28-ig nyolcadik alkalommal valósul meg a Kortárs Drámafesztivál Budapest, amely ezúttal is a legszínvonalasabb hazai és külföldi színházi produkciókból válogat. Az előadások mellett tudományos konferencia és iskolai nevelési program is színesíti a kínálatot.
 
A Kortárs Drámafesztivál Budapest idén is egyik legfontosabb céljának tekinti, hogy a számos országból hozzánk érkező külföldi szakmai vendégek mellett a Budapesten élő, illetve turistáskodó idegenajkúaknak is megmutassa a magyar színjátszás színe-javát. Ennek érdekében valamennyi, a fesztiválon látható magyar produkció angol felirattal, illetve szinkrontolmácsolással lesz látható.
 

 Krupa Zsófia, Szabó Attila, Bogyay Katalin és Szilágyi Mária

 
A november 20. és 28. között megrendezendő eseménysorozat sajtótájékoztatóján Bogyay Katalin, a Magyar Köztársaság UNESCO-nagykövete, a fesztivál fővédnöke úgy fogalmazott: a fesztivál egyik alapvető feladata, hogy megmutassa a világ színházi fesztiváljainak, producereinek, színházcsinálóinak, mi történik Magyarországon. "Bennünk van a lehetőség, hogy inspiráljuk a világot, de ehhez hagynunk kell, hogy minket is inspiráljanak" - tette hozzá. Kiemelte, idén különös hangsúlyt kap a visegrádi országok jelenléte.
 
Szilágyi Mária fesztiváligazgató szerint évek óta most sikerült az egyik legerősebb magyar szemleprogramot összeállítani. A műsorban olyan előadások kaptak helyet, amelyek eleget tettek a két legfontosabb szempontnak: magukban hordozzák a magyar színház értékeit, a kortárs magyar színház újításait, és képesek párbeszédbe elegyedni a nemzetközi színházi élettel.
 

 Szilágyi Mária beszél

 
A magyar szemleprogramban így olyan produkciók mutathatják meg magukat, mint például Pintér Béla és Társulatának Párhuzamos óra című előadása, a HOPPart Társulat, a Jászai Mari Színház és a Sirály/Városi Színház Szörprájzpartija, vagy A Gézagyerek a Szabadkai Népszínház előadásában. A Bárka Színház, Gergye Krisztián Társulata, a MU Színház és a Budapesti Őszi Fesztivál Találkozás című produkciója mellett a KoMa Társulat, az ALKA.T és az Orlai Produkciós Iroda is képviselteti magát Tasnádi István Fédra Fitnessével, a Maladype Színház pedig két előadását, a Lorenzacciót és a Tojáséjt mutatja be a közönségnek.
 
A nemzetközi mezőnyből a szervezők kiemelték az olasz Compagnia Pippo Delbono Ez az ordas sötétség című "high-tech danse macabre-ját", amely "a színjátszás Rolling Stones-ának" újabb nagy dobása. Igen izgalmas élménynek ígérkezik az észt Teater No99 kortárs Tamás bátya kunyhója-értelmezése, amely improvizációval és különböző adaptálási technikákkal idézi meg és fordítja ki az afro-amerikaiakat kifigurázó amerikai sztereotípia-színház szellemét.
 

 Krupa Zsófia, Szabó Attila, Szilágyi Mária, Sors Vera, Selmeczi Nóra, Dobos Linda és Markó Róbert

 
Két határontúli előadással is találkozhatunk: a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház a Nevet a nap című, felkavaró "péktörténetével" érkezik, a marosvásárhelyi Yorick Stúdió pedig az ún. fekete március baljós eseményeit igyekszik 20/20 című produkciójában feldolgozni.
 
A Twenty Years After névre hallgató konferencia keretében számos külföldi és magyar szakember vitatja meg a közép-kelet-európai dráma és színház elmúlt húsz évének alakulását, a neves magyar drámaírók közreműködésével megvalósuló Az iskola írója - Az író iskolája című színházi nevelési program révén pedig a fiatalok is kivehetik a részüket a jóból.
 
Szerző: Kelemen Éva, Fotó: Kováts Dániel

kultura.hu, 2009. november 5.

Szólj hozzá!

Címkék: budapest ajánló sajtó fesztivál program kortárs drámafesztivál kultura.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://dramafestival.blog.hu/api/trackback/id/tr971519913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása