2009.11.06.
12:13

Írta: kdf_team

Sajtószemle - Népszabadság Online

K.O. a Kortárs Drámafesztiválon

Magyar és nemzetközi színházi produkciókkal, felolvasószínházi estékkel és számos kísérőprogrammal várja a hazai és a nemzetközi közönséget november 20. és 28. között Budapesten a VIII. Kortárs Drámafesztivál - mondták el a programsorozat szervezői szerdai sajtótájékoztatójukon a Merlin Színházban.

Pálfi Ervin, Háy János a...

Pálfi Ervin, Háy János a Gézagyerek című darabjában
Népszabadság - Reviczky Zsolt
 

Mint a rendezvény fővédnöke, Bogyay Katalin UNESCO nagykövet hangsúlyozta, a Kortárs Drámafesztivál fontos feladata ezúttal is az, hogy hírt vigyen a világba a magyar produkciókról, egyben teret adjon a dialógusnak a meghívott külföldi alkotók, színházi szakemberek révén.

Szilágyi Mária fesztiváligazgató szintén a nemzetközi kapcsolatok jelentőségét hangsúlyozta, hiszen a magyar színház - részben nyelvi okokból - „meglehetősen elszigetelt".

A magyar szemleprogramot ezért úgy igyekeztek összeállítani, hogy az bemutassa a kortárs hazai színjátszás legfontosabb újításait és értékeit, ugyanakkor olyan előadások kiválasztására törekedtek, amelyeknek a külföldi nézőnek is van mondanivalójuk. Feliratozással, szinkrontolmácsolással valamennyi magyar produkció angolul is követhető lesz.

A nemzetközi programba idén nem egyetlen vendégországból, hanem különböző régiókból érkeznek előadások. A szervezők elmondása szerint különleges élménynek ígérkezik „az európai színjátszás Rolling Stones"-a, a Compagnia Pippo Delbono produkciója: Ez az ordas sötétség című előadásában az olasz társulat performatív látványszínházi elemekkel operálva, erős és intenzív képekkel mutatja be a halálba vezető mágikus utazást, a közönségben is számos kérdést generálva.

A magyar Krétakörrel rokonítható észt Teater No99 Tamás bátya kunyhója című produkciójában sajátos adaptációs technikákkal és jelmezekkel eleveníti fel a régi amerikai komédiák feketéket kifigurázó sztereotípiáit, míg a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Rona Zulj fiatal horvát drámaíró Nevet a nap című darabját hozza el Budapestre.

Közös magyar-román produkció a marosvásárhelyi Yorick Stúdió és a bukaresti dramAcum 20/20 című előadása. A Gianina Carbunariu által rendezett darab az 1990. márciusi marosvásárhelyi pogromot eleveníti fel több szemszögből színházi eszközökkel. A helyiekben fájdalmas emlékként élő események közös feldolgozása máig elmaradt, ezért Marosvásárhelyen a társulat minden előadás után beszélgetésre invitálja a közönséget.

A szemleprogramba a szervezők a tavalyi évadban és az idén ősszel bemutatott magyar előadások közül válogattak ki hét produkciót: a Párhuzamos óra (Pintér Béla és Társulata), a Találkozás (Bárka Színház, Gergye Krisztián Társulata), a Szörprájzparti (HOPPart Társulat), a Gézagyerek (Szabadkai Népszínház), a Lorenzaccio és a Tojáséj (Maladype Színház), valamint a Fédra Fitness (KoMa Társulat, ALKA.T) című előadásokat.

A Kortárs Drámafesztivál a Visitor's Programme keretében 25 ír, német, lengyel, örmény, iráni, dél-koreai, egyesült államokbeli és kanadai színházi szakembert lát vendégül; számukra a rendezvény ideje alatt Budapesten játszott előadásokból „ajánlott programot" is összeállítottak a szervezők.

A fesztivál fontos része a felolvasószínházi sorozat: ebben a formában három estén öt brit, német, szlovén és kanadai darabot ismerhet meg a közönség magyar fordításban, míg a november végén fesztiválklubként üzemelő Merlin Színház három kamaraelőadást is kínál.

A Színházi Kritikusok Céhe a nagyközönséghez kívánja közelebb hozni a kortárs drámát, ezért a fesztivál öt előadása után Kritikus óra -K.O. címmel szerveznek közönségtalálkozót.

A rendezvény színházi nevelési programjában a középiskolás korosztályt célozza meg: Az iskola írója - az író iskolája elnevezésű sorozatban 18 kortárs drámaíró - többek között Egressy Zoltán, Garaczi László, Kárpáti Péter, Németh Ákos, Térey János vagy Zalán Tibor - vesz részt rendhagyó irodalomórákon, majd a vállalkozóbb kedvű diákok színházi rendezők segítségével ki is próbálhatják magukat a megismert szerzők egy-egy jelenetében.

Idén Twenty years after címmel nemzetközi konferenciára is sor kerül; a három napos kísérőprogram résztvevői a rendszerváltás és az azóta eltelt húsz év színházra gyakorolt hatását vizsgálják.

A Kortárs Drámafesztivál részletes programja a rendezvény honlapján található.

 NOL.hu, 2009. november 4.

Szólj hozzá!

Címkék: budapest ajánló sajtó fesztivál program kortárs drámafesztivál nol.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://dramafestival.blog.hu/api/trackback/id/tr271519894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása